MEER DAN HONDERD VOLWASSENEN CATECHUMENEN BEREIDEN ZICH VOOR OP DOOP TIJDENS PAASNACHT

MEER DAN HONDERD VOLWASSENEN CATECHUMENEN BEREIDEN ZICH VOOR OP DOOP TIJDENS PAASNACHT

Stijn Van den Bossche, algemeen secretaris van de Interdiocesane Commissie voor CatecheseStijn Van den Bossche, algemeen secretaris van de Interdiocesane Commissie voor Catechese Bron: Phk/Kerknet

ANTWERPEN (KerkNet) – Het voorbije weekend hebben tientallen volwassen catechumenen tijdens diocesane vieringen in de verschillende Belgische bisdommen aan de bisschop gevraagd christen te mogen worden door het ontvangen van de initiatiesacramenten. De Belgische Kerk verwelkomt dit jaar meer dan 140 catechumenen die in de paasnacht het doopsel, het vormsel en de eerste communie ontvangen. Daarnaast zijn er nog een honderdtal volwassenen die als kind werden gedoopt, maar niet gevormd en die dat sacrament nu in de paastijd ontvangen. Stijn Van den Bossche, algemeen secretaris van de Interdiocesane Commissie voor Catechese, verwacht dat de aantallen dit jaar iets lager zullen zijn dan die van vorig jaar. Van den Bossche: “Op de eerste zondag van de vasten heeft de naamopgave en uitverkiezing voor het doopsel plaats. Dat gebeurt bij voorkeur tijdens een diocesane viering. De catechumenen vatten een periode van verdieping en verlichting aan, die resulteert in het ontvangen van de drie initiatiesacramenten tijdens de Paasnacht. Tijdens de vasten worden overigens alle gelovigen een beetje catechumeen: zij herbronnen hun geloof en hernieuwen met Pasen plechtig hun doopgeloften.”

Volgens de voorlopige (nog onvolledige) cijfers worden er dit jaar in het bisdom Antwerpen 7 catechumenen gedoopt en gevormd 18 volwassen vormelingen, in het bisdom Brugge 1 catechumeen en 2 vormelingen, in het bisdom Gent 2 catechumenen en 1 vormeling, in het bisdom Hasselt 8 catechumenen, in het vicariaat Vlaams-Brabant 2 catechumenen en in het vicariaat Brussel 2 Nederlandstalige catechumenen. In het zuiden van het land zijn er in het bisdom Doornik 45 catechumenen en 35 volwassen vormelingen, in het bisdom Luik 17 catechumenen en 30 vormelingen (maar verspreid over een heel jaar), in het bisdom Namen 15 catechumenen, in het vicariaat Waals-Brabant 9 catechumenen en in het vicariaat Brussel 38 Franstalige catechumenen. Stijn Van den Bossche van de Commissie voor Catechese: “De ritus voor de initiatie van volwassenen in het christelijk geloof volgt een vast parcours – de weg van het catechumenaat -, maar de concrete manier waarop de voorbereiding wordt vormgegeven wordt mede bepaald door de begeleidende geloofsgemeenschappen. Tegelijk groeit de catechumeen in in het leven van de kerkgemeenschap. Dat traject gaat ook na de Paasnacht nog verder.”

www.kerknet.be

No comments yet

Comments are closed

Michigan SEO